mathewsusie-top-01

From dated and dingy to modern and marvellous, this family home got remodelled into a fantastic open plan living space.

This spacious family home in Brighton was bought by Matthew and Susie as a renovation project. The couple were eager to remodel the ground floor, which consisted of a pokey dark kitchen and outdated conservatory. In its place Susie and Matt yearned for a light filled open plan space more suited to the needs of a young family. They employed local Sussex architect Duncan Thomas from Domain Ltd to help them to realise their ideas. Duncan created a new floor plan for the entire ground level, which included an extension over and beyond the existing conservatory. This was to allow for the large open plan kitchen- dining- living space. He was also able to incorporate a separate utility room, downstairs WC and child’s playroom. To continue the modern open plan vibe Duncan suggested impressive seven metre wide sliding doors, for a breathtaking view onto the garden. The owners had originally thought bi-fold doors would be their choice but these sliding doors, specified by Duncan, have the benefit of less framing to maximise the big picture aspect. Ark builders set about adding the new pad foundations and ambitious structural steel frame necessary to house such a large window.

Outside, the extension has a specialist zinc roof with stylish zinc guttering, which completes the contemporary transformation. Within it, Ark builders installed a skylight window from Glazing Vision to throw additional light into the heart of the living space. Water linked under floor heating was installed throughout, which allows such a large space to feel cosy in the winter months. In summer however the windows can be drawn open to allow the children freedom to run out into the garden.

Susie and Matt are delighted with the result. Susie loves the way she can be in the kitchen whilst keeping an eye on her two young girls. No matter what they are doing, they are all able to spend quality family time together, sharing the same space and the project continues as the couple enjoy putting finishing touches to the interior design. Having not been used to living in such a large space, Susie is taking her time choosing the right pieces of furniture and artwork to make the new extension really feel like home.

During the build Ark were also asked to complete a makeover on the family bathroom. The original bathroom was completely ripped out, with a new design and layout installed. Matthew and Susie chose porcelain tiles with a fantastic glitter speck (?) effect. The design includes a modern stand alone bath with column floor tap, dual energy towel rail and walk-in wet room shower.